Blokfluit

Als je van alle blaasinstrumenten voor blokfluit kiest, kies je voor een instrument, dat wat verder gaat dan de kinderliedjes, waarvan iedereen het instrument kent. Al vanaf de Middeleeuwen was de blokfluit een populair instrument. Dit duurde tot en met de Barok-tijd, waarna de blokfluit in de 20e eeuw weer wordt “herontdekt”.

Op de muziekschool krijg je de kans om op veel typen blokfluiten te spelen. Je begint op de sopraan, al gauw komt er de alt bij en daarna kan je (eventueel in een ensemble) spelen op de sopranino, tenor en bas. Deze laatste drie worden vooral in samenspel-verband gebruikt.

Dwarsfluit

In de vroegste tijden speelde men al op de fluit-achtige instrumenten, zoals stenen fluiten en fluiten van holle beenderen. De dwarsfluit is één van de oudste blaasinstrumenten.Vroeger was de dwarsfluit – traverso genaamd – “een houten pijp” met alleen maar gaten erin.In de loop der eeuwen is de dwarsfluit verder ontwikkeld tot het instrument, zoals we het nu kennen: de dwarsfluit van metaal (nikkel, zilver of zelfs goud)

Dat de dwarsfluit ook vroeger al heel populair was, ziet men in allerlei mythen en sprookjes, waarin de dwarsfluit een geliefd en veel gebruikt instrument was (denk b.v. maar een aan de Rattenvanger van Hamelen).De populariteit van de fluit is door de tijden heen nog toegenomen. Denk vooral aan de bekende fluitisten: Thijs van Leer, Berdien Sternberg en Anneke de Vries).De mogelijkheden van de dwarsfluit zijn bijna onbeperkt.

Als solo-instrument klinkt de dwarsfluit heel mooi, maar de dwarsfluit past ook heel goed in allerlei samenspeelvormen: dwarsfluit-ensembles, harmonie-orkest, symfonie-orkest, volksmuziek, jazz-muziek en pop-muziek. De dwarsfluit wordt ook veel gebruikt in de entertainment branche zoals bijvoorbeeld gebracht door Gabor Bartos, cellist bij het Limburgs Symfonie Orkest.

Met samenspel kom je al heel snel in aanraking.Je begint namelijk met 3 of 4 leerlingen in één les en ook het spelen in klassikaal verband vormt een onderdeel van de lespraktijk.Of je geschikt bent om fluit te leren spelen, hangt van een aantal factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de stand van je tanden, de lengte van je vingers of de vorm van je lippen.

Meestal is er genoeg reden om eerst een vervolg op het AMV te hebben, alvorens je met fluitspelen gaat beginnen. De prijs van een goed studie-instrument ligt tussen de € 500 en € 600. De meeste muziekscholen verhuren het eerste lesjaar dwarsfluiten tegen een bescheiden vergoeding.

Panfluit

De panfluit is door zijn primitieve bouw (een bosje pijpen aan elkaar geplakt) waarschijnlijk het oudste blaasinstrument ter wereld. Alleen de Roemeense panfluit (“Nai”) heeft een gebogen vorm. Andere panfluiten b.v. uit Zuid-Amerika (Andesgebergte) zijn plat of recht van vorm.

In Europa wordt de Roemeense (gebogen) panfluit het meest bespeeld. In Nederland zijn inmiddels een aantal goede panfluitbouwers. Het instrument kan het beste via de docent besteld worden.Een houten panfluit van 22 pijpen kost +/- € 175,–.

Voor beginners is er een 16 pijpenfluit. Deze kost +/- € 125,– (deze fluit kan worden uitgebreid tot een 22 pijpen). Een bamboe-fluit kost al gauw +/- € 600,–. Dit komt omdat bamboe veel bewerkelijker is en eerder scheurt. De klank is wel wat mooier dan een houten panfluit. De bamboe-panfluit wordt het meest gebruikt door beroepsfluitisten.

De moeilijkheidsgraad van het bespelen van de panfluit is ongeveer gelijk aan de dwarsfluit. Alleen de toonvorming eist veel meer oefening dan die van de dwarsfluit. Elke pijp moet precies in het midden worden aangeblazen. Daarentegen vervalt de vingertechniek, die bij de dwarsfluit weer erg belangrijk is. Je hoort de panfluit in vele muziekstijlen. Zowel klassiek als pop/volksmuziek (bijvoorbeeld in Hongarije) en de “Easy listening” muziek, zoals Filmmuziek en Ballads.

Hobo

De hobo is een dubbelriet instrument in C. Als je een C speelt, klinkt het als een C. De hobo heeft geen mondstuk, maar uitsluitend een dubbelriet (2 rietbladen tegen elkaar gebonden).

Toon wordt geproduceerd door het riet aan te blazen, waardoor de 2 bladen van het riet trillen. De toonhoogte kun je veranderen door je mondstand en de kleppen van de toongaten open of dicht te doen.

De oudste hobo’s die wij kennen komen uit Egypte- 2800 jaar voor Christus. In India kennen wij de “ottu” van de 12e tot de 7e eeuw voor Christus. In Griekenland was de aulos de voorloper van de hobo. Veel later in Engeland in 1500 was de schalmei bekend in militaire muziekkorpsen en dorpsmuziekgezelschappen.

Rond 1600 werd de eerste echte hobo gebouwd in Frankrijk en deze werd gauw populair door heel Europa. Deze “barokhobo” had 2 of 3 kleppen. Vanaf 1800 kwamen er steeds meer kleppen op. Rond 1910 was het aantal kleppen ongeveer gelijk aan het aantal wat nu op de hobo aanwezig is.

De hobo wordt hoofdzakelijk gebruikt in klassieke muziek, als solo-instrument of in ensembles en orkesten zoals in het LSO toen het werd uitgenodigd in Lucemburg. Er werd veel geschreven voor de hobo in de baroktijd o.a. door Bach, Händel en Purcell. Een goede ademhaling is zeer belangrijk bij het bespelen van een hobo. De opening van een hoboriet is zo klein, dat men er niet veel lucht door kwijt kan. De lucht is aan verversing toe voordat deze op is.

Hoboïsten hebben extra lucht nodig voor “ademsteun”. Met deze ademsteun zet men de luchtstroom onder druk. Deze extra lucht heeft men nodig om o.a. forte of piano te kunnen spelen. Als deze extra lucht aan verversing toe is, moet men deze eerst uitademen voordat er opnieuw ingeademd kan worden. De hobo is het enige instrument wat dit probleem heeft. Hobo’s zijn te huur vanaf € 19,- per maand, en worden meestal gespeeld samen met diverse snaarinstrumenten.

Klarinet

De klarinet is een houten blaasinstrument met een enkel riet. Dat riet ligt bij het spelen op je onderlip. Doordat er tegenaan geblazen wordt gaat het trillen en komt er een toon uit het instrument. Door met de vingers gaten en kleppen open en dicht te doen, verandert de hoogte van die tonen. De klarinet is ongeveer 70 cm. lang. Het instrument zelf is gemaakt van zeer donker ebbenhout of van zwarte kunststof en er zitten zilverkleurige kleppen en ringen op. De klarinet wordt ook veel in hedendaagse muziek gebruikt, vaak in combinatie met elektrische instrumenten en modern slagwerk.

Wanneer wel? 
Bijna altijd, maar na de wisseling van het gebit, in de praktijk meestal vanaf 8 à 9 jaar. Bij een kleine lichaamsbouw kan een kleinere klarinet soms uitkomst bieden. Er zijn tegenwoordig zelfs speciale klarinetten voor kinderen vanaf 7 jaar. Ze zijn net zo licht als een blokfluit, maar het zijn echte klarinetten van een speciaal soort kunststof.

Wanneer niet? 
Bij ernstige gebitsafwijkingen, bv. wanneer één van de voorste snijtanden ontbreekt, of bij een grote overbeet; dus wanneer de boventanden ver voor de ondertanden uitsteken.

Kosten? 
Leerlingklarinet kunststof +/- € 400,00
Leerlingklarinet hout +/- € 750,00
Diverse mogelijkheden tot huur voor het eerste jaar.

Klik hier om meer te leren overe andere blaasinstrumenten.