Onlangs hebben wetenschappers bevestigd wat leraren al jarenlang hebben gedacht. Muziek voedt niet alleen de ziel, het helpt ook de groeiende hersencellen van jonge mensen positief te ontwikkelen. Muziek biedt zo veel meer dan vermaak en dat heeft alles te maken met de Magie van Muziek.

Door kinderen al vroeg aan muziek te laten wennen, of het nu Mozart is, of dat het leert om een instrument te spelen, u kunt uw kind’s taalontwikkeling, cognitieve vaardigheden, en sociale interactie maximaliseren door muziek een belangrijke rol te geven in de jongste levensjaren.

Muziek kan, in feite, neurologische processen stimuleren in de hersenen van uw kinderen. Hun geheugen functies zullen verbeteren door het spelen met en van muziek.

Muziek versterkt de functionalitiet van hersenverbindingen

Bezig zijn met muziek stimuleert de kleine hersenen en ook de verbindingen, vertakkingen, en uitbreidingen die nodig zijn om uw kind slimmer te maken. Telkens als de hersenen van een kind worden gestimuleerd, worden neurale bruggen gevormd of versterkt. Er is groeiend bewijsmateriaal dat kinderen die muziek (en in het bijzonder op jonge leeftijd) spelen en bestuderen, zich neurologisch verschillend ontwikkenen dan kinderen die dat niet doen.

Het luisteren naar een concert van Mozart zet eigenlijk de organisatie van de hersenen om en verhoogt de bloedstroom en hersenactiviteit. Neurologen vermoeden dat wanneer de kinderen de neuronen van hun hersenen stimuleren door actief met muziek bezig te zijn, hun intelligentie op drie belangrijke gebieden verbetert: wiskunde, analytische vaardigheden, en hun vermogen om met complexe redeneringen om te gaan. Dit fenomeen, ook wel het “Mozart Effect” genoemd, is over de hele wereld onderwerp van veel onderzoek geweest. Zie ook dese video over het Mozart Effect:

De Magie van Muziek begint al vroeg

Wiegeliedjes, modieën, het zijn allemaal muziekale uitingen die de snel groeiende hersenen van jonge kinderen zullen stimuleren. Een vroege, ononderbroken, blootstelling aan muziek, zal zorgen voor een bijzonder gezonde ontwikkeling van hun cognitieve, emotionele, en fysieke vaardigheden en zullen uw kind op een goede manier geestelijk voeden. Breng uw kind in contact met muziek op elk uur en op elk deel van de dag zodat uw kind kan opgroeien met muziek en in een rijkelijk van muziek voorzien milieu. Onderzoek uitgevoerd door Dr. Edwin Gordon heeft uitgewezen dat er een “Window of Opportunity”, of een “Venster van Mogelijkheid”, bestaat waarin kinderen snel muziek leren.

Dit venster begint bij de geboorte en duurt ongeveer tot het kind de leeftijd van negen heeft bereikt. Andere onderzoekers stellen dat, om intellectueel door muziek beinvloed te worden, de kinderen met heel veel muziek in aanraking moeten komen tijdens die jaren. Van Jazz en Klassiek tot aan Reggae en Rock ‘n Roll, muziek leidt tot een gezonde ontwikkeling en heel veel blije ontdekkingen.

Abracadabra–een Musicus 

Omdat muziek kinderen op alle leeftijden stimuleert, is het echt iets magisch. Het bevordert de ontwikkeling niet alleen van hun muziekale talenten, het bevordert hun algehele ontwikkeling! Probeer dus altijd in uw huis of auto muziek te spalen, iets ritmisch te laten verlopen, of iets met ritme en rijm te bedenken. U zult zien dat uw kinderen, ongeacht hun leeftijd, door muziek blij zullen worden en ook gestimuleerd.

Nog beter is het als u hen vodoende kansen geeft om zelf muziek te maken. Laat ze op potten en pannen lawaai maken of koop een speelgoed piano voor ze waarop ze kunnen leren spelen. Lees meer over de piano en toetseninstrumenten hier. Moedig hun inspanningen aan en geef ze voldoende middelen om muziek te leren maken. Deel uw ervaringen, moedig ze aan, en geef ze de steun die ze nodig hebben voor hun mizikale ontwikkeling. Als u zich muzieklessen kunt veroorloven, wees dan vooral niet bang om hier op zo vroeg mogelijke leeftijd mee te beginnen. Pas wel op dat de lessen passen bij de leeftijd van uw kind(eren).

Het hoeft echter geen geld te kosten om de magie van muziek te ervaren. Uw kinderen kunnen ook spelenderwijs deze magie ontdekken. Door ze te laten spelen met taal, geluid, en ritme zullen de jonge hersenen van uw kinderen gestimuleerd worden en zal het leven van uw kind(eren) verrijkt worden. Zingen, dansen, ritmisch drummen, het is allemaal een prachtige manier om met uw kind te stoeien en het zal fundamentele vaardigheden stimuleren die een verrijking voor de rest van hun leven zullen blijken te zijn. Het is in feite een speelse manier om nieuwe woorden en geluiden te laten ontdekken, en muziek maken en oeffenen kan ook de sleutel zijn om de creativiteit en het leervermogen van uw kind te stimuleren.