Elektrische gitaar

De meeste elektrische gitaren die je tegenwoordig in de winkel kunt kopen zijn afgeleid van de drie beroemde massieve “planken’, de Fender Stratocaster, de Fender Telecaster, en de Gibson Les Paul. Leten we eens wat beter kijken naar elektrische instrumenten en slagwerk.

Deze instrumenten zijn in de vijftigerjaren in de VS. ontwikkeld, waarna er bijna niets meer aan deze ontwerpen is veranderd. De Fender-achtigen hebben enkelspoels-elementen die klinken fel met veel hoge frequenties. De gitaren die van een Gibson zijn afgeleid hebben brede dubbelspoels-elementen die vet klinken met meer laag. Welk type je aanschaft is een kwestie van smaak.

Als je les wilt nemen op de elektrische gitaar dan is het goed om op ongeveer elfjarige leeftijd te beginner. Je handen moeten niet te klein zijn, want instrumenten met een korte mensuur zijn niet in de handel verkrijgbaar. Vanaf €250 koop je een redelijke gitaar om mee te beginnen.

Een oefenversterker kost ongeveer €150 Ga naar een goede winkel waar het personeel weet wat ze verkopen. Vraag of de verkoper op de gitaar speelt om je het geluid te laten horen. Als je een tweedehands gitaar gaat aanschaffen laat je dan door een deskundige adviseren en kijk ook hier als je meer wilt weten over andere snaarinstrumenten. 

BASGITAAR

De basgitaar is in de hedendaagse muziek niet meer weg te denken. In alle muziekstijlen is hij vertegenwoordigd. Bij grote en kleine orkesten. De basgitaar is een instrument met een lage klank. Als begeleidingsinstrument van veel muziek op toetseninstrumenten maakt hij deel uit van de ritmesectie. De basgitaar is vaak onopvallend maar onmisbaar. Ook solistisch laat hij van zich horen, weliswaar niet zo vaak, maar heel herkenbaar.

Basgitaren zijn er in vele uitvoeringen. De meest gangbare is de 4-snarige “long-scale” basgitaar. Ook zijn er “short-scale” basgitaren, speciaal voor de wat jongere leerling (uiteraard ook geschikt voor de oudere leerling met kleine handen). Verder ziet men tegenwoordig ook 5-snarige en zelfs 6-snarige bassen.

Bij de basgitaar hoort ook een installatie. Deze installatie bestaat uit een versterker en een luidsprekerbox. Zitten deze samen in één kast, dan spreken we van een bas-combo of kofferversterker. Basgitaren en installaties zijn er in vele prijsklassen.

Een  basgitaar is er al vanaf €350. Dit zelfde bedrag geldt ook voor een kleine kofferversterker. Bij elkaar dus zo’n €600. Het kan ook vele malen duurder. Ook goedkoper is niet ondenkbaar. Besparen kan dan het beste op de installatie. Een gebruikt instrument en/of installatie kan financieel aantrekkelijk zijn en vergeet niet dat spelen samen met een toetseninstrument heel snel kan leiden tot opmerkelijk resultaat.

Slagwerk

Slagwerk is de verzamelnaam voor een groot aantal ritmische en melodische instrumenten: drumstel, conga’s, bongo’s en timbales, kleine en grote trom, pauken, bekkens, xylofoon, vibrafoon, marimba en nog een groot aantal kleine slag instrumenten.

Ook niet-westerse slaginstrumenten zoals bijv. de Afrikaanse djembé de Japanse daiko vallen onder het slagwerk. Daarmee is het slagwerk de oudste instrumentengroep die er bestaat. Bij slagwerk maken we een onderscheid tussen lichte muziek en klassieke muziek. In de lichte muziek, waartoe naast popmuziek ook latin- en jazzmuziek behoren, worden vooral het drumstel, de vibrafoon, conga’s, bongo’sen timbales gebruikt. Zie ook deze post over Luxemburg als Europa’s culturele hoofdstad enige jaren geleden.

Het drumstel is ontstaan in de jazz en speelt nu een belangrijke rol in allerlei stijlen binnen popmuziek, jazz en latin. De drummer is de ritmische motor van de band. Ook vinden we het drumstel steeds vaker terug bij muziekverenigingen, zoals fanfares en harmonie-orkesten. De vibrafoon word vooral in de jazz gebruikt, als solo-instrument maar ook als begeleidingsinstrument. In latin-muziek worden de meeste slaginstrumenten gebruikt.

Door het grote instrumentarium zien we dat latin-orkesten vaak over 4 tot 5 slagwerkers beschikken. Overigens is dat tegenwoordig door de komst van het drumstel bij de moderne latin-orkesten teruggebracht tot 2 of 3.
Slagwerk wordt al sinds eeuwen in de klassieke muziek gebruikt. Het instrumentarium bestaat voornamelijk uit pauken, grote en kleinetrom en de diverse mallet-instrumenten.

Het gebruik van slagwerk heeft zich in de Romantiek en moderne periode enorm ontwikkeld. In het symfonie-orkest, in de harmonie en fanfare en ook in filmmuziek en amusementsmuziek neemt het slagwerk een belangrijke plaats in. De meeste muziekschool biedt lessen aan op diverse slagwerk-instrumenten en in veel stijlen. De lessen zijn normaal gesproken geschikt voor alle leeftijdsgroepen en voor zowel beginners als (ver)gevorderden.