Er zijn vele soorten gitaren. Van de klassieke, of Spaanse, gitaar met z’n nylonsnaren tot akoestiche wetern gitaren en elektriche gitaren. Laten we eens kijken naar de verschiilende types gitaar.

Spaanse Gitaar

De spaanse gitaar is een gitaar met nylon snaren waar een mooi zacht geluid vanaf komt. Dit type gitaar noemen ze ook weleens akoestische gitaar maar er zijn meer types akoestishe gitaar die een klankast hebben.

Er zijn doorgaans 3 verschillende type gitaren waarin deze worden ingedeeld: de spaanse akoestiched gitaar met nylon snaren, de steelstring akoestische gitaar met stalen snaren, en de elektrische gitaar. In de volgende video laat Martijn Luimes je kennimaken met de verschillende gitaren, de western gitaar, de klassieke gitaar, en de elektrische gitaar:

De spaanse gitaar is toch wel het oudste model gitaar en de rest van alle modellen zijn hier dan ook van afgeleid. Het verschil is dat de ene gitaar wat groter is en de ander wat kleiner en dat er andere snaren op zitten.

De spaanse gitaar wordt meestal zonder plectrum bespeeld, dat kleine plaatje wat je tussen duim en wijsvinger houdt en zo makkelijk de snaren kunt aanslaan.

Als je een steelstring gitaar of ander type gitaar bespeelt dan is het wel makkelijk om een plectrum te gebruiken in verband met de vorm van de snaren. Je zult zien dat met maar een beetje inspanning, ook jij gitaar kunt spelen.

De spaanse gitaar is heel erg makkelijk te herkennen aan de ronde vorm van de klankkast.

Er zitten 6 snaren op deze gitaar en de 3 dikste snaren daarvan zijn omhuld met ijzer waardoor het heel erg lijkt alsof het stalen snaren zijn maar de kern hiervan is toch echt van nylon. Hier ontstaan weleens misvattingen over.

Heel veel mensen die net pas beginnen met gitaar spelen geven vaak de voorkeur aan de spaanse gitaar. Dit type gitaren is ook niet duur in aanschaf; ze zijn al te koop vanaf ongeveer 25 euro. Zie ook dit artikel over verschillende gitaar typen en hoe een gitaar gestemd moet worden.

Je kunt ook prima beginnen op een steelstring gitaar of meteen een elektrische gitaar. Het beste is om gewoon te kijken en proberen wat voor gitaar het beste bij jouw past.

Probeer wel te zorgen dat je goede kwaliteit snaren hebt; dit komt alleen maar het geluid ten goede van je gitaar en dat is natuurlijk wat je wilt.

Western Gitaar

De steelstring gitaar, ook wel western gitaar genoemd, is ook een akoestische gitaar en zoals de naam al een beetje doet vermoeden wordt er op deze gitaar muziek gespeeld zoals pop, blues, en country. Lees hier meer over hoe je gitaar kunt leren spelen.

De western gitaar heeft stalen snaren en wordt meestal bespeeld met een plectrum deze gitaar is echt ideaal voor singer-songwriters dus voor mensen die zelf liedjes schrijven en zingen terwijl ze gitaar spelen. Algemene muzikale vorming is elementair en het zelf bespelen van een muziekinstrument zal zeker bijdragen aan je ontwikkeling.

Meestal heeft de western gitaar een grotere klankkast dan de nylon-snaar gitaar, ook wel spaanse gitaar genoemd, en hierdoor klinkt het geluid wat er van de snaren afkomt iets zwaarder en produceren ze ook iets meer volume.

Als jij dus een echte songwriter bent en je houd van pop, blues, en country muziek en je wil een akoestische gitaar, dan is de western gitaar zeer geschikt voor jou. Het zal echt niet lang duren voordat ook jij gegrepen zult worden door de magie van muziek en zelf muziek spelen.

Ze zijn ook niet duur in aanschaf als je even goed zoekt op internet zul je zien dat dit type gitaar al vanaf ongeveer 50 euro te koop is.

Elektrische Gitaar

Het verschil tussen een akoestische gitaar en een steelstring gitaar in vergelijking met een elektrische gitaar is dat een elektrische gitaar een kleinere klankkast heeft die niet hol van binnen is.

Dit komt omdat bij de andere twee typen gitaren het geluid vanuit de klankkast komt en bij de elektrische gitaar het geluid wordt geproduceerd via elementen (pick-ups) en een versterker.

Als je besluit om een elektrische gitaar te gaan kopen dan zijn er speciale starterspaketten vanaf ongeveer 200 euro waarbij je dan de gitaar hebt en ook een versterker en snoer in een set.

Dit is aan te raden als je nog niet zo veel ervaring hebt met gitaar spelen maar wel een leuke gitaar wilt hebben en mooi cool geluid.

Als je wat meer ervaring hebt en je budget het toe laat, dan kun je natuurlijk ook een duurdere set kopen. Dan moet je denken aan ongeveer 500 euro of meer maar dan heb je in de regel wel iets goeds.

De elektrische gitaar is zeer geschikt voor onder andere pop, jazz, rock, blues en mensen die bijvoorbeeld in een bandje zitten of als je natuurlijk gewoon een keer een mooie dikke solo wil spelen.

Deze gitaar kun je ook heel makkelijk afstellen zodat je meteen een andere klank krijgt, van een warm geluid voor jazz tot echt rockgeluid voor pop of rock, enzovoorts. De gitaar hoort tot de groep van snaarinstrumenten zoals ook de viool, de cello, enzovoorts.

Als je nog niet zoveel ervaring hebt en je gaat een gitaar kopen, probeer dan altijd iemand mee te nemen die er verstand van heeft en je advies kan geven. Dan weet je ook zeker dat je een goede gitaar koopt.