Type gitaar

Heel erg veel mensen zullen zich natuurlijk afvragen wat voor type gitaar ze nou moeten kopen als ze net pas beginnen met gitaar spelen. Dit artikel gaat over het type gitaar en gitaar stemmen.

Er zijn veel verschillende soorten gitaren en het is moeilijk kiezen het makkelijkste zou zijn als je op een simpele gitaar gaat spelen vooral als je nog niet helemaal zeker weet wat voor soort muziek je wil gaan spelen.

Dit heeft te maken met de verschillende gitaren die je hebt voor verschillende muziekstijlen bijvoorbeeld de akoestische gitaar met nylon snaren wordt gebruikt om spaanse en klassieke muziek op te spelen (afbeelding rechts).

Als je dus een liefhebber bent van spaanse en/of klassieke muziek dan kun je prima vooruit met deze gitaar en ze zijn ook niet duur in aanschaf als je goed zoekt, bijvoorbeel op Marktplaats, zijn ze al vanaf 25 euro te koop.

De steelstring of western gitaar (hier links) is een gitaar die stalen snaren heeft en word onder andere gebruikt voor rock,blues,pop en country muziek en word meestal bespeeld met een plectrum vanwege de stalen snaren die erop zitten.

Ben jij een liefhebber van rock, pop en country dan kun je prima vooruit met de steelstring gitaar/western gitaar deze type gitaren zijn ook niet duur in aanschaf en zijn al te koop vanaf 50 euro.

De elektrische gitaar heeft ook stalen snaren maar heeft geen klankkast zoals de twee type gitaren hierboven dit komt omdat het geluid versterkt word met een versterker. Zie ook dit artikel over welke gitaar geschikt is voor beginners.

De elektrische gitaar wordt gebruikt door mensen die bijvoorbeeld in een band spelen ook kun je er rock, blues, pop, jazz, country of gewoon een lekkere solo op spelen.

Wel is zeker aan te raden als je een elektrische gitaar gaat kopen om te leren gitaar te spelen dat je een starterspakket koopt dan heb je meteen de gitaar,versterker en snoer erbij (afbeelding rechts).

Deze starterspaketten zijn vanaf 150 euro te koop maar als je budget het toelaat dan kun je een pakket kopen van Ibanez vanaf 200 euro dan weet je zeker dat je een goede gitaar hebt en de prijs/kwaliteitsverhouding is zeer goed.

Probeer er wel altijd voor te zorgen dat je goede kwaliteit snaren voor je gitaar koopt dit bepaald natuurlijk de kwaliteit van het geluid en zo weet je dat er altijd zuiver geluid vanaf komt.

Als je er nu nog niet helemaal aan uit bent wat voor type gitaar je wil maak dan een keer wat tijd vrij om naar de dichtsbijzijnde gitaarwinkel bij jouw in de buurt te gaan en probeer iemand mee te nemen die er verstand van heeft en die de magie van muziek snapt zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Gitaar stemmen

Je gitaar stemmen is natuurlijk wel belangrijk je kan dan wel goede kwaliteit snaren hebben maar als deze niet goed staan afgestemd dan klinken de liedjes die je speelt gewoon niet mooi.

Zorg er wel voor dat je snaren in goede staat zijn anders heb je kans dat ze breken als je ze strakker spant maar wees niet te bang om de snaren wat strakker te spannen (er moet immers wel een mooi geluid vanaf komen) en voor je ‘t weet, kun ook jij gitaar spelen!

Gelukkig heb je hele makkelijke stemapparaatjes die aangeven hoe je je snaren moet spannen deze stemapparaatjes heb je met een interne en een externe microfoon en hiermee kun je dus heel makkelijk je gitaar stemmen en het zal ook je algemene muzikale vorming zeker positief beinvloeden..

De externe microfoon meet de trillingen van het geluid die je snaren maken in de lucht de interne microfoon die je kunt aansluiten op je gitaar meet de trillingen van je snaren die direct van je gitaar af komen dus nauwkeuriger als de externe microfoon.

Het is wel aan te raden om een stemapparaat met een interne microfoon aan te schaffen omdat het geluidskwaliteit toch vaak beter ten goede word gedaan doordat het stemapparaat direct de trillingen meet die van je gitaar af komen.

Als je een elektrische gitaar hebt dan is het ook aan te raden om een stemapparaatje aan te schaffen die je rechtsstreeks op de gitaar kan aansluiten.